top of page

Noutăți

De ce contează cum gândește clientul: inteligențele multiple în psihoterapie

De ce oamenii procesează informația diferit și ce înseamnă personalizarea procesului terapeutic în funcție de tipurile de inteligență dominante?  Este o întrebare pe care,  ca psihoterapeuți este important să ne-o punem pentru a putea calibra intervenția terapeutică la specificul fiecărui client.

Cele 9 tipuri de inteligenta


Conform teoriei inteligențelor multiple a lui Gardner,  fiecare dintre noi are tipuri dominante de inteligență cu care s-a născut și pe care le-a dezvoltat pe parcursul timpului, implicându-se, cu precădere, în activități în care performanța a fost una bună și evitând, atunci când a fost posibil, activitățile care au presupus procesarea informațiilor printr-un tip de inteligență mai puțin dezvoltată.


În procesul de psihoterapie,  terapeutul lucrează cu „materialul” clientului și nu doar în termeni de conținut, (de problemele sau povestea pe care acesta o spune) ci și în termeni de proces - adică modul în care terapeutul își adaptează strategia de intervenție.


În acest sens,  Teoria inteligențelor multiple este foarte folositoare, pentru că,  odată identificate tipurile de inteligență dominante,  terapeutul poate vorbi în respectivul limbaj, maximizând astfel nivelul de înțelegere și de complianță la intervenția terapeutică. Clientul devine mai motivat să lucreze cu el însuși, îi este mai ușor să facă anumite teme pentru acasă și este mai entuziasmat atunci când înțelege, aplică și are succes.

 

WPS 2025: The Human Out of the Box - Un eveniment de psihologie care pune accentul pe micile detalii care provoacă mari schimbări.

 

Așadar,  dacă ești terapeut și vrei să personalizezi procesul psihoterapeutic și în funcție de inteligențele multiple, iată ce poți face:

  • În primul rând, identifică top 3 inteligențe dominante ale clientului și top 3 inteligențe cel mai puțin dezvoltate.

  • Atunci când îi dai clientului explicații sau exemple, fă-o prin limbajul dominant: explică logic dacă are inteligența logico-matematică dezvoltată; folosește metafore dacă are inteligența verbală dezvoltată; pune un fond sonor ce îl activează în direcția schimbării, dacă are inteligența muzicală dezvoltată etc. 

  • Dă-i teme pentru acasă în termenii inteligențelor dominante, cel puțin la începutul procesului, ca mai apoi să te îndrepți și către celelalte.

  • Atunci când vrei să produci o ieșire din zona de confort, fă-o fie ca și conținut (prin a-i da clientului să facă ceva nou), fie ca și proces(prin strategia adaptată tipului de inteligență dominant), dar nu amândouă în același timp, pentru că provocarea s-ar putea să fie prea mare.

  • Ghidează clientul prin care să-și aleagă obiective în direcții asemănătoare tipurilor dominante de inteligență. E posibil ca clientul să fie blocat și pentru că se focusează pe o direcție în care mintea nu e obișnuită să proceseze informația (de exemplu, un client frustrat că nu performează la un job ce implică foarte multă logică și spațialitate, dar care are ca inteligențe dominante cele muzicale, verbale sau kinestezice).


Inteligențele multiple se pot dezvolta dar este important să știi ce ai de dezvoltat și să o faci conștient!

Atunci când și terapeutul și clientul sunt calibrați unul la celălalt, luând în calcul inclusiv inteligențele dominante, procesul terapeutic devine, dincolo de schimbare, și un joc în care fiecare își folosește la maxim potențialul, fiind motivat de rezultatele obișnuite.


Cu drag, Raluca Ferchiu

Psihoterapeut specialist de familie și cuplu la Gamma Clinic Psychology și formator în cadrul Școlii Sistemice de Formare Gamma Institute

Mai multe despre folosirea teoriei inteligențelor multiple în procesul terapeutic vom discuta la WPS 2025: The Human Out of the Box în cadrul workshop-ului Temele Out of the Box în psihoterapie: Integrarea teoriei inteligențelor multiple în crearea temelor pentru acasă.


Nu te-ai înscris încă?

Contactează-ne la adresa de mail contact@scoalasistemica.ro sau la numărul de telefon +40770 342 192 pentru mai multe detalii.

Gamma
Psychology
Future

IASI, Sos. Nicolina, nr. 1, bl. 928B, sc. A, et. 1, ap. 1, interfon 01

Iași

Tel: +40 741 093 131

contact@gammainstitute.ro

  • Gamma Institute
  • LinkedIn Social Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 2024 by GAMMA Institute

bottom of page