Jurnalul formatorului
- Diana Ciubotaru
- Mar 25
- 3 min read

Învăț multe de la colegii mei, terapeuți în devenire. Rolul de formator în cadrul Școlii Sistemice Gamma e un proces de dezvoltare personală și profesională care îmi aduce multă împlinire, iar exercițiul acesta de a fi deschis, de a asculta cu adevărat, chiar și atunci când ești în ipostaza formatorului (sau a terapeutului care te pregătești să devii) sper să fie cu adevărat inspirație pentru cei cu care mă întâlnesc în cadrul acestui parcursului lor personal și nu numai.
Las mai jos câteva gânduri, care sper să te inspire și pe tine, terapeut în devenire sau cu experiență, ori poate doar cineva care se gândește cum o fi în rolul de terapeut și explorează această idee.
Păstrează o atitudine curioasă și cu un strop de smerenie față de interlocutorul tău. Mereu e loc de învățare și deseori, mai ales pentru că cel cu care discuți a experimentat recent acea poveste, atitudine, dorință, chiar dacă tu ai cunoștințele teoretice sau experiența mai îndelungată în practica clinică, nu ai adevărul absolut, deseori va fi un detaliu, o nuanță, o valoare personală a celuilalt care poate modifica lentila prin care te uiți/vă uitați la experiență. Iar uneori e mai benefic să vă uitați împreună, decât să găsiți soluția salvatoare, insight-ul revelator sau pasul spre schimbare.
Devino atent(ă) la momentul sau perioada în care ești tu ca om și clarifică în ce mod etapa aceasta de viață te influențează ca profesionist. Dacă ești tu într-o etapă de tranziție, acceptă că tu ai ritmul tău, iar clienții pe al lor. Dacă e o perioadă solicitantă pentru tine, fii atent să nu devii nerăbdător cu procesul clientului din fața ta. Dacă tu ai trecut cu un anumit efort print-un proces de schimbare sau de pierdere, amintește-ți că fiecare experiență este individuală și subiectivă, iar rolul tău este de partener însoțitor în schimbare, nu de antrenor sau majoretă.
Experiența și exercițiul unei anumite atitudini și conduite profesionale te vor influența și în viața de zi cu zi. Nu ești terapeutul prietenilor tăi sau al partenerului de viață și nici nu e recomandat să fii, dar e posibil să te aștepți să conții „mai bine” anumite emoții, pentru că în cabinet e ușor să fii detașat, lucrurile se schimbă în interacțiunea cu cei dragi, fie că ei sunt copii, părinți, parteneri sau chiar colegi.
Fii atent(ă) la limitele tale. Nu îți supraevalua abilitățile, competențele sau reziliența. Și tu ai nevoie de odihnă și respiro, a conține emoțiile din cabinet și situațiile grele pe care clienții tăi le aduc, nu e o muncă ușoară, chiar dacă poate părea așa, pentru că „stai la discuții toată ziua”. Planifică pauze după ședințe, perioade de ventilare la finalul zilei sau întâlniri de intervizare cu colegii tăi pentru a putea împărtăși din experiența ta săptămânală.
Caută ajutor fie la colegii cu altă specializare, experiență sau la un terapeut cu vechime, fie pentru tine și experiențele trăite (nu e ușor să ții impulsurile automate sub control) - terapie, fie pentru a primi o nouă perspectivă asupra cazurilor care te provoacă sau pe care ajungi „să le iei cu tine acasă” – mentorat sau supervizare.
Dacă crezi că experiențele de mai sus îți pot fi de folos, scrie mai jos ce insighturi ai tu despre profesia de terapeut și care crezi că este cel mai important lucru de care e nevoie să ții cont în devenirea ta profesională.
Dacă încă nu ai aflat și ai mai multe întrebări decât răspunsuri, te așteptăm la Gamma pentru a elabora împreună care ar fi cea mai potrivită paradigmă de evoluție pentru tine.
Cu drag,
psih. Mădălina Belcescu
Articol scris de Psih. Mădălina Belcescu, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie specialist la Clinica de Psihologie Gamma și formator la Școala Sistemică de Formare Gamma
Click aici pentru a afla despre cursurile noastre și pentru a te înscrie să obții o certificare în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie:
Contactează-ne la adresa de mail contact@scoalasistemica.ro sau la numărul de telefon +40770342192 pentru orice alte detalii sau întrebări!