top of page

Noutăți

Noutăți în cercetare: recomandarea Gamma Institute

Echipa Gamma vă pune în contact cu trend-uri noi în cercetarea în psihoterapie și recomandă acest articol de specialitate pentru cei interesați de explorarea unor noi abordări în terapia individuală aplicată problemelor de cuplu.

 International Journal of Systemic Therapy

Articolul de astăzi este din International Journal of Systemic Therapy: „Utilizarea terapiei de acceptare și angajament ca terapie individuală pentru problemele de cuplu: un studiu de caz pentru femeile cu conflicte maritale” scris de Issa Hekmati, Hamed Abdollahpour Ranjbar, Lida Mohammadpour Sadigh & Mehmet Eskin.


Publicat online: 12 septembrie 2024 - International Journal of Systemic Therapy


#cercetare, #formareinpsihoterapiesistemică, #noutatiincercetare #articoldespecialitate, #psihoterapeutgamma #scoalasistemicadeformare #tehnicaterapeutica, #InternationalJournalofSystemicTherapy, #problemeîncuplu

Articolul analizează potențialele beneficii ale utilizării terapiei individuale pentru probleme de cuplu (ITCP), un domeniu rar explorat, prin intermediul Terapiei prin Acceptare și Angajament (ACT). Astfel, autorii explorează dacă terapia de acceptare și angajament (ACT) poate fi eficientă în îmbunătățirea ajustării conjugale și a angajamentului conjugal în rândul femeilor aflate în dificultate.


Studiul de caz se concentrează pe trei femei aflate în situații de stres marital, cu scopul de a îmbunătăți relațiile maritale. Printr-un design experimental cu un singur subiect, s-au aplicat intervențiile cheie ACT.


Datele au fost colectate utilizând Scala de ajustare diadică (DAS) și Inventarul dimensiunilor angajamentului (DCI). Procentul de date care nu se suprapun (PND), dimensiunea efectului (d), diferența medie standard (SMD) și analiza vizuală au fost utilizate ca strategie de analiză.


Descoperirile eficacității ACT asupra ajustării diadice au fost promițătoare. Doi participanți au demonstrat îmbunătățiri substanțiale, în timp ce al treilea participant a arătat o ușoară îmbunătățire a ajustării conjugale și a angajamentului conjugal. Studiul oferă dovezi preliminare că ACT poate fi o intervenție ITCP adecvată pentru a aborda problemele conjugale pentru femeile aflate în dificultate care caută terapie pentru a-și îmbunătăți relațiile conjugale.


Standarde etice

Principiile stabilite în Declarația de la Helsinki din 1964 și modificările sale ulterioare sau standardele etice comparabile au fost urmate în această cercetare, iar studiul a fost aprobat de Institutional Review Board (IRB) al Universității din Maragheh.


Aprobare etică

Autorii confirmă că principiile stabilite în Declarația de la Helsinki din 1964 și modificările sale ulterioare sau standardele etice comparabile au fost urmate în această cercetare.


Declarație de disponibilitate a datelor

Seturile de date generate în timpul și/sau analizate în timpul studiului curent sunt disponibile la autorul coordonator, la cerere.


Consimțământ informat

Toți participanții și-au dat consimțământul informat.


Finanțare

Această lucrare este publicată ca parte a unui proiect de cercetare care a primit sprijin financiar din partea Biroului pentru Afaceri de Cercetare a Universității din Maragheh.


Intră pe:

https://www.scoalasistemica.ro/news/formare-psihoterapie-sistemica-de-familie-si-cuplu-acreditata-cpr-1 pentru a te înscrie la cursurile noastre și a te certifica în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie.


Psih. principal Mihaela Ioan este psiholog principal la Clinica de Psihologie Gamma și formator în cadrul Școlii Sistemice de Formare Gamma


Te așteptăm la Gamma!


Referințe:

Hekmati, I., Abdollahpour Ranjbar, H., Mohammadpour Sadigh, L., & Eskin, M. (2024). Employing Acceptance and Commitment Therapy as Individual Therapy for Couple Problems: A Case Study for Women with Marital Strife. International Journal of Systemic Therapy, 1–26. https://doi.org/10.1080/2692398X.2024.2400378



bottom of page