top of page

Noutăți

Noutăți în cercetare: recomandarea Gamma Institute

Echipa Gamma vă conectează cu noile tendințe din cercetarea psihoterapeutică și recomandă acest articol de specialitate celor interesați de explorarea unor abordări inovatoare în privința legăturilor a trei constructe larg cunoscute: singurătate, anxietate socială și depresie.

cercetare, formare in psihoterapie sistemică, noutati in cercetare, articol de specialitate, psihoterapeut gamma, scoala sistemica de formare, tehnica terapeutica, International Journal of Systemic Therapy

Articolul de astăzi este publicat în aprilie 2024 de către John Pascalidis si Joe Bathelt în International Journal of Psychology. Scopul acestui studiu empiric a fost de a examina legăturile dintre indicatorii singurătății, ale anxietății sociale și ale depresiei care cuprind experiențe mentale diverse, utilizând instrumente psihometrice.


Publicat online: 28 aprilie 2024 - International Journal of Psychology


Acest studiu își propune să abordeze două întrebări:

  • Există căi care leagă singurătatea de aceste condiții?

  • Ce simptome joacă un rol în aceste căi?


Analiza rețelei a relevat patru dimensiuni: depresia, anxietatea socială și două dimensiuni pentru singurătate (izolare și conexiune socială). Au fost identificate două căi distincte pentru transmiterea simptomelor între singurătate, anxietate socială și depresie. Calea depresie-izolare a implicat un nod reprezentând pierderea percepută a conexiunilor sociale și calea anxietate socială-conexiune socială a fost caracterizată de contexte de interacțiune intime.


Analizele factoriale ale Scalei de Singurătate UCLA au identificat dimensiuni multiple, inclusiv lipsa relațiilor personale apropiate („izolare”) și neapartenența la un grup social („conexiune socială”, McWhirter, 1990; Shevlin și colab., 2015). În ceea ce privește asocierea subdimensiunilor singurătății cu constructele de sănătate mentală, Shevlin et al. (2015) au descoperit că subdimensiunea de izolare a singurătății avea o legătură puternică cu psihopatologia generală, în timp ce conexiunea socială avea legături moderate. Acest lucru indică faptul că pot exista legături specifice cu sănătatea mentală pentru anumite aspecte ale singurătății.


Aceste rezultate evidențiază importanța luării în considerare a singurătății în relație cu depresia și anxietatea socială, în ciuda absenței acesteia din sistemele de diagnostic și a evaluării limitate în mediile clinice.

Intră pe:

https://www.scoalasistemica.ro/news/formare-psihoterapie-sistemica-de-familie-si-cuplu-acreditata-cpr-1 pentru a te înscrie la cursurile noastre și a te certifica în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie.



Te așteptăm la Gamma!


Referințe:

Pascalidis, J., & Bathelt, J. (2024). The “central” importance of loneliness in mental health: A network psychometric study. International Journal of Psychology. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijop.13133

bottom of page