top of page

Noutăți

Diana Ciubotaru

Noutăți în cercetare: recomandarea Gamma Institute

Couple therapy in the 2020s: Current status andemerging developments


Specialiștii Gamma aduc în prim-plan evoluția terapiei de cuplu, explorând tendințele moderne și soluțiile personalizate. 


Poza articol

Articolul de astăzi este publicat în Family Process, 61, 1359–1385, de către Lebow J., & Snyder, D. K. (2022).


Terapia de cuplu este un domeniu în continuă evoluție. Au apărut principii ale terapiei de cuplu care transcend orientarea teoretică, la fel ca și câteva abordări specifice ale terapiei de cuplu, răspândite pe scară largă  menite să reducă suferința de cuplu și să îmbunătățească calitatea relației. Totuși, au fost dezvoltate și alte intervenții bazate pe cuplu care vizează probleme specifice de cuplu sau individuale (de exemplu, agresivitatea partenerului, infidelitatea și depresia) și populațiile (de exemplu, adulți în curs de dezvoltare, cuplurile LGBTQ și cuplurile din familiile vitregi).


Deși au rămas fire de conexiune atât teoretică, cât și tehnică la diferite metode de terapie individuală și de familie (Lebow, 2014), domeniul include acum un set distinct de abordări proeminente, se bazează pe un corp enorm de cercetare de bază axată pe relațiile intime, și oferă un corp substanțial de dovezi empirice care susțin eficacitatea metodelor sale. Astfel, a devenit foarte clar că o intervenție eficientă în cupluri necesită propriul set de teorii, abordări și metode ancorate în știința relațională.


Această lucrare oferă o analiză critică și o sinteză a starii actuale și a evoluțiilor emergente în terapie de cuplu contemporană. Narațiunea sa se concentrează pe evoluția terapiei de cuplu și a unui corp de practică coerent. Revizuirea începe luând în considerare fundamentele empirice puternice ale domeniului, derivate din cercetările privind terapia de cuplu și relațională validată științific.


Terapia de cuplu cuprinde cele mai acceptate metode de reducere a distresului și de îmbunătățire a relațiilor. Mai mult, atât ca intervenție de sine stătătoare și împreună cu alte forme de tratament, intervențiile în cuplu au adunat un considerabil sprijin empiric pentru eficacitatea lor în abordarea unui spectru larg de disfuncții relaționale specifice ca probleme individuale de sănătate emoțională și fizică. Lucrarea evidențiază convergența metodelor prin factori comuni, strategii comune și aranjamente remarcabil de similare a acestor abordări.


Discuția se încheie cu o considerație a tendințelor recente în domeniu, inclusiv impactul telesănătății și tehnologiile digitale conexe, extinderea specificului tratamentelor pentru probleme specifice și populații diverse, interfața terapiei de cuplu cu educația relațională, precum și noi oportunități în abordarea dinamicii sistemice și globale mai largi.


Atât clinicienii consacrați, cât și cei aflați în curs de formare pot beneficia de pe urma extinderii propriilor lentile teoretice pentru a examina punctele forte, precum și limitările relative ale abordărilor propuse de aceasta lucrare, pentru a permite propriului repertoriu clinic să evolueze - îmbunătățindu-și seturile de abilități pentru a aborda complexitățile cuplurilor.


Intră pe:

https://www.scoalasistemica.ro/news/formare-psihoterapie-sistemica-de-familie-si-cuplu-acreditata-cpr-1 pentru a te înscrie la cursurile noastre și a te certifica în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie.



Te așteptăm la Gamma!

Referințe:

Lebow J., & Snyder, D. K. (2022). Couple therapy in the 2020s:

Current status and emerging developments. Family Process, 61, 1359–1385.

bottom of page