Recomandare de carte la Gamma
Și psihoterapeuții citesc... „Traume ascunse” - Autoare Catherine Gildiner
Da, citesc pentru ei și citesc și cu scopul de a recomanda clienților o literatură utilă pentru a-și înțelege problemele, a lucra cu ele și pentru a se convinge că există soluții și mai ales speranța rezolvării lor.
Cartea „Traume ascunse”, scrisă de Catherine Gildiner, mi-a atras atenția din două perspective, prima, educația, preocupările și experiența autoarei și a doua, structura cărții în sensul descrierii celor cinci cazuri ca fiind victoria a cinci eroi care și-au învins traumele vindecându-se.
Cine este Catherine Gildiner?
Catherine Gildiner este o psihoterapeută, cu peste 25 de ani de experiență, având un doctorat în psihologie clinică și o scriitoare prolifică. Ea a lucrat cu o varietate de clienți și are o înțelegere profundă a aspectelor umane și a complexităților vieții. Cărțile ei sunt apreciate pentru prospețimea și sinceritatea cu care abordează subiectele dificile și pentru abilitatea sa de a captura emoțiile și trăirile umane într-un mod autentic.
Ce putem descoperi în cartea „Traume ascunse”?
Autoarea explorează cu autenticitate cinci personalități captivante, reunite prin profunzimea traumelor care le-au marcat. Fiecare pacient reprezintă un mister care va fi dezvăluit pas cu pas în decursul anilor de terapie, iar situațiile cumplite prin care au trecut reflectă momente trăite de foarte mulți dintre noi.
Modul în care aceste cinci persoane își regăsesc pas cu pas echilibrul interior, sănătatea emoțională și forța de a depăși trecutul și de a trăi din plin prezentul dovedește că suferința nu trebuie să fie o condamnare pe viață, și că există un remediu.
De ce ar citi-o un psihoterapeut?
Pentru a observa rolul important pe care-l joacă sinele acestuia în relația cu clientul.
Pentru a-și confirma nevoia ca, în situații dificile, să apeleze și el la psihoterapeut ori la specialiști.
Pentru a înțelege că, în unele cazuri, la problema clientului este necesar să se folosească abordarea holistică, într-un dialog cu medicul.
Pentru a înțelege rolul pe care apartenența la o anumită cultură îl joacă în viața psihosocială a clientului.
Pentru a folosi experiența altor psihoterapeuți în proiectarea strategiilor, planurilor și metodelor de intervenție terapeutică.
Pentru a observa tipologia comportamentală a clientului (în special cei foarte raționali) și metodele de intervenție terapeutică potrivite pentru aceștia.
De ce s-ar cuveni să fie recomandată clienților?
Pentru ca aceștia să-și poată explica și înțelege unele reacţii de furie, panică, anxietate determinate de traumele copilăriei.
Pentru ca aceștia să înțeleagă din experiența altor persoane, care au fost ținta hărțuirii, abuzului sau negljenței, modalitățile prin care problemele au fost „ascunse/interiorizate” și mecanismele care declanșează aducerea lor în prezent.
Pentru ca aceștia să înțeleagă modul în care au fost manipulați de către persoane răuvoitoare și să identifice mecanismele de ieșire din acest tip de situație.
În concluzie, recomand această carte citându-l pe Mihai Morar care spune: „Pentru că nu deschizi doar o carte, deschizi ușa cabinetului unuia dintre cei mai buni psihoterapeuți din lume”.
Intră pe:
https://www.scoalasistemica.ro/news/formare-psihoterapie-sistemica-de-familie-si-cuplu-acreditata-cpr-1 pentru a te înscrie la cursurile noastre și certifica în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie.
Te așteptăm la Gamma!
Psih. Dr. Maria Roman este psihoterapeut specialist la Clinica de Psihologie Gamma